PrintFrendly

2017. április 18., kedd

Tojással, csülökkel töltött kalács



Puha, sós kalács, ami minden olyan finomságot magába zár, ami az ünnepről megmaradt. Helyet kapott benne tojás, és füstölt csülök is. Utóbbi természetesen sonkával is helyettesíthető. 
Dekoratív, és laktató fogás nem csak a kelt tészták szerelmeseinek.
Hozzávalók egy kalácshoz:
Tésztához:
*35 dkg liszt
*1 csapott kk só
*1,5 dkg friss élesztő
*1,6 dl tej
*1 csapott kk cukor
*4 dkg olvasztott margarin
*1 kisebb tojás

Továbbá:
*3 keményre főtt tojás
*20 dkg füstölt, főtt csülök
*1 tojás lekenni a kalácsot

Az élesztőt a meleg tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást és a margarint. Rugalmas tésztát dagasztunk, amit meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk és kb. 4 mm vékonyra és téglalap alakúra elnyújtjuk. A téglalapot állítva képzeletben három sávra osztjuk, a közepére sorakoztatjuk a kisebb darabokra vágott, főtt füstölt csülköt, majd a cikkekre vágott tojásokat. A tészta két szélét ujjnyi vékony csíkokra vágjuk srégen, majd váltakozva keresztbe rakva egymáson befedjük vele a tölteléket.
Sütőpapíros tepsibe fektetjük a kalácsot, ahol letakarva hagyjuk kelni 20 percet. Lekenjük egy felvert tojással, és előmelegített sütőben 170 fokon hőlégkeveréssel kb. 30 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük egy kevés tejjel, és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése