PrintFrendly

2017. május 6., szombat

Sajtkrémes napraforgókalács



Ha kicsit korábban kelünk, akkor reggelire, vagy ha kicsit kényelmesebbek vagyunk, akkor uzsonnára könnyedén elkészíthetjük a családnak ezt a sajtkrémes kalácsot. Nem csak finom, de igazán mutatós is. A sajtkrémet még egész apróra vágott sonkával is gazdagíthatjuk. Nem is szükséges hozzá más, csak egy csésze kakaó, vagy forró tea, no meg egy kis friss zöldség. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin áprilisi számában.
Hozzávalók 4 személyre:
Tésztához:
*35 dkg liszt
*1 csapott kk só
*1,6 dl tej
*1,5 dkg friss élesztő
*1 kk cukor
*1 nagyobb tojás
*3,5 dkg olvasztott vaj

Töltelékhez:
*10 dkg sajtkém

Tetejére:
*1 tojás lekenni
*1 kk szezámmag

Az élesztőt a meleg tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral, és hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a vajat, és rugalmas tésztát dagasztunk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Két egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk, és letakarva 15 percet pihentetjük.
Enyhén lisztezett felületen az egyik tésztát kör alakúra, és kb. 25 cm átmérőjűvé elnyújtjuk. Egy sütőpapírral bélelt nagyméretű, 30*38 cm-es tepsibe fektetjük.
Megkenjük a sajtkrémmel. Elnyújtjuk a másik tésztát is, és befedjük vele a sajtkrémes lapot. A kalács közepére helyezünk egy poharat. A pohárig 16 darab egyforma szélességű cikket vágunk a tésztába. Egyenként, megegyező irányba csavarunk a cikkeken kettőt.
Letakarva 20 percet kelesztjük.
Lekenjük egy felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel kb. 18 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése